Следвайте Гласове в Хайде да погледнем на еврото като възрастни. Получихме

...
Следвайте Гласове в Хайде да погледнем на еврото като възрастни. Получихме
Коментари Харесай

Без евро поне до 2026 г.. А сега може ли сериозно по важните теми?

Следвайте " Гласове " в 
Хайде да погледнем на еврото като възрастни. Получихме ясно обръщение от вицепрезидента на европейската комисия Валдис Домбровскис, че няма по какъв начин да бъдем позволени в еврозоната до момента в който не съблюдаваме номиналните критерии (тези от Маастрихт) за постоянни цени, лихви, дълг, бюджетно салдо и валутен курс. Компромис като този с Хърватска не може да се направи, тъй като би бил доста по-голям от нейния случай. 

Когато Хърватска се отклоняваше с малко по единия от критериите, при оценката й две от страните в еврозоната бяха изключени от осредняването, по отношение на което тя се съпоставя, тъй като се смяташе, че индикаторите им са прекомерно рискови. Така междинната стойност се приближи до толкоз, че отклонението на Хърватска стана задоволително. Ако България желае да мине по същия принцип, то ще би трябвало да се извадят сред шест и 10 страни, което няма да е компромис, а тъпчене на критериите. И еврозоната от валутен съюз на (пожелателно) хомогенни стопански системи би се трансформирала в това, за което мечтаят необразованите евроатлантици – геополитически съюз. 
Само че не е. Каза ни го заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. 
Наложи се персонално той да пристигна да изяснява, че не финансовият министър в служебно държавно управление Росица Велкова си е правила каквото желае, отказвайки да подаде поръчка за отчет за оценка (конвергентен доклад). Думите му оборват изцяло изказванията на неграмотника или лъжеца Кирил Петков. Да, това е интервалът на вероятните пояснения за нелепиците, които той изприказва по тематиката. 

Поправки в Кодекса за обезпечаване, ремонти в Търговския закон, касаещи несъстоятелността, допълнения в Закона за ограничения против изпирането на пари са наложително само че незадоволително изискване. Трябва и покритие на маастрихтските критерии. А такова няма по един от тях. 
Ако сме възрастни би трябвало да се дадем сметка, че доста скоро ще изпаднем в несъблюдение на още един аршин – този за бюджетния недостиг, тъй като той ще надвиши три % от брутния вътрешен артикул.  
„ Продължаваме промяната “ може да се хвалят, че предходната година сме я завършили с недостиг под границата, само че това е тъй като страната спести два милиарда лв. за вложения, оставяйки прехвалената капиталова стратегия на „ Продължаваме Промяната “ изпълнена на 70%. Тоест, колкото при всички преди тях. 
През тази година бюджетът, в случай че не се промени нищо по отношение на миналогодишните политики, настоящи и сега, ще завърши с недостиг над 11 милиарда лв.. От тях 3.8 милиарда ще са разследване на нарастването на пенсиите, което „ Продължавам смяната “ трансфораха в корав разход, отхвърляйки краткотрайните доплащания за пенсионерите, за компенсиране на инфлацията. Допълнително още 1.2 милиарда лева ще се дадат за други обществени разноски, одобрени с последния бюджет на Асен Василев. Пак неговият бюджет, който се ползва и сега, заложи повдигане на държавни заплати от втората половина на предходната година, което за цялата 2023 година ще значи спомагателни разноски от 1.6 милиарда лева. 
Тук изобщо не загатваме държавните вложения – спестени от предходната година и тези, които би трябвало да създадем по европейските планове, тъй като програмният интервал завършва. 
Изводът е, че изключителният недостиг за тази година ще бъде напълно завещание на Кирил Петков и Асен Василев и ще пораства поради автоматизирано настоящи правила като швейцарското за осъвременяване на пенсиите, или на Минималната работна заплата. Той няма да се овладее през 2024 година, което значи, че конвергентен отчет през 2025г. още веднъж ще ни уточни като неподготвени за еврозоната и еврото няма да се одобри най-малко до 2026 година, в случай че в това време референдум не го отсрочи с цели две десетилетия. 
Да! България няма да вкара еврото преди 2026 година! Може ли в този момент да приказваме съществено за непосредствените ни цели. 
Спомням си по какъв начин през 2007 Българската фондова борса се причисли към Xetra на Дойче Бьорсе. По създание това е нещо като „ Google “ за акции и облигации на компании и страни от разнообразни страни, който разрешава на вложителите доста по-лесно да купуват финансов принадлежности на едно място. Тогава отново се говореше по какъв начин към България ще потекат реки от немски пари, само че това не се случи поради неотстранените до през днешния ден недостатъци на финансовия пазар. Неефективен контрол, неравнопоставеност сред огромни и дребни вложители, ниска ликвидност и още редица аргументи ни направиха част от Xetra, само че не и членове на елитния клуб с развити финансови пазари. 
Същата митология не престават да ни пробутват от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ с еврото. Ако оставим настрани решението за военна помощ за Украйна и законите, нужни да покрием най-малко политическите критерии за влизане в еврозоната, ще се окаже че в последния парламент Политическа партия и Демократична България са седели, пушили са цигари като бойци, които скатават от работа зад някой ъгъл и подвикват по нещо за правосъдна промяна и срещу Гешев, с цел да симулират, че работят, та да не се раздвижи някой шеф и да ги нагледа. 
Та, в случай че може, дано забравим за еврозоната, да поемем надълбоко въздух и да погледнем с какви проблеми ще имаме работа. А те не са малко. 
Оказа се, че инфлацията надалеч не е единствено привнесена, както настояват от Политическа партия. Ежедневните вести по какъв начин у нас базови храни костват по-скъпо, в сравнение с в Англия или Германия, го удостоверяват. Работа на политиците е да одобряват съвременно законодателство и да реформират регулаторите тъй като не спекулата, а картелите са неразрешената активност, която оскъпява стоките и би трябвало да се преследва. 
Задачата да се изтеглят 40 милиарда лв. заеми в идните три години, в условия на растящи лихви, ще трансформира страната в съперник на корпоративни бранш за заемния запас на банковия бранш. Това ще бъде голям проблем, който може да се позволи с незабавни ограничения за възстановяване на бизнес средата. Да чуваме някой да приказва за такива? 
Това са въпроси, за които би трябвало да приказват сериозните политици. Който бяга от тях е следващият самозванец, намиращ прикритие за некомпетентността си в измислени дела на интернационалната политика и европейската интеграция, която буксува и без нас. 
 
 
 
24 Фев 2023477124 Фев 2023553823 Фев 2023905622 Фев 2023325621 Фев 2023461221 Фев 20232649КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 202399607 Фев 2023165920 Фев 2023366418 Фев 20231186
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР